Handig om te weten

Wij proberen om u zo goed mogelijk te helpen en laagdrempelig bereikbaar te zijn. Wij merken ook dat het steeds drukker wordt in de praktijk en de wachttijden aan de telefoon soms langer zijn dan u van ons gewend bent. Hopelijk kunnen de volgende afspraken helpen om de druk bij de assistente te verdelen en u beter en sneller te helpen.

Bereikbaarheid assistentes

De assistente is telefonisch bereikbaar voor vragen en het maken van afspraken tussen 8.00u en 10.00u en van 11.00u en 17.00u.

Voor het opvragen van uitslagen van onderzoeken of niet dringende medische vragen verzoeken wij u na 13.30 uur te bellen.

Visites

Het kan noodzakelijk zijn dat de huisarts u thuis moet bezoeken. Probeer uw aanvraag voor een visite te beperken tot die situaties, waarbij u absoluut niet naar de praktijk kunt komen. De visites vinden plaats vanaf 12.30 uur. In verband met de planning verzoeken wij u huisbezoeken voor 10.00 uur aan te vragen.

Urineonderzoek

Heeft u klachten die kunnen passen bij een blaasontsteking dan kan het zijn dat deze vanzelf over gaan. Als ze heel heftig zijn of langer dan 5 dagen duren, dan kan het zijn dat wij vragen uw urine in te leveren. Daarvoor gelden de volgende instructies:

  • Gebruik een potje wat u van ons heeft of zelf bij de apotheek of drogist gekocht heeft.
  • Vang altijd de eerste ochtend urine op.
  • Was uitwendige genitaliën met schoon water, zonder zeep.
  • Plas het eerste gedeelte van de urine uit in toilet, vang hierna een klein deel urine rechtstreeks in een schoon potje op, het laatste gedeelte kunt u weer in het toilet plassen.
  • U moet de urine in de koelkast bewaren tot u hem naar de praktijk brengt.

De urine dient voor 10.00 uur aan de balie te worden afgegeven, met uw naam en geboortedatum erop. In de praktijk vult u dan nog een formulier in met klachten etc. U kunt diezelfde middag bellen voor de uitslag na 14:00 uur.

Het zou kunnen dat we uw urine op kweek zetten in de praktijk. De uitslag is dan de volgende dag bekend. Soms sturen we de urine op indicatie voor een ziekenhuiskweek weg. Die uitslag duurt langer, zo’n 3 tot 5 dagen.

CRP meting

Het is mogelijk dat een van de huisartsen adviseert om uw CRP-waarde te bepalen. Dit is de ontstekingswaarde in het bloed. Deze kan per dag veranderen. Dit is van belang om de ernst van de infectie in te schatten en het verdere beleid te bepalen.

De assistente kan deze waarde in de praktijk bepalen, vanuit een vingerprik. Het duurt ongeveer 10 minuten voor we de uitslag hebben. Omdat het om een laboratorium bepaling gaat, zijn hier kosten aan verbonden, welke van door uw zorgverzekeraar worden vergoed. Mogelijk gaan ze van uw eigen risico af.